Zavíječ zimostrázový a další housenky

  Právě nastala doba největšího výskytu škodlivých housenek na rostlinách. Nejčastěji vyskytovaným se na našem území, v posledních několika letech, stal Zavíječ zimostrázový (buxusový) - Cydalima perspectalis, který je schopen velice rychle a totálně ožrat celé výsadby buxusu (nenapadá jen buxusy, ale i brsleny a cesmíny). Ale pozor, tento rok se vyskytlo mnohem více i dalších druhů housenek, které nežerou jen buxusy, ale například i jiné okrasné či užitkové rostliny (vyskytují se např. na azalkách, habrech, třešňích ale i na vrbě jívě nebo bříze), které jsou schopny také velice rychle ožrat celou rostlinu. Nejlepším způsobem jak tomuto výskytu housenek zabránit je prevence. První a základní prevencí je vaše ostražitost v zahradě, např. když se procházíte po zahradě, všímejte si jestli na keřích či rostlinách nejsou nějaké okousané listy nebo shluk pavučin, pole kterých poznáte že se zde housenky vyskytují. Můžete také preventivně použít biologický, ochranný prostředek proti škůdcům, který vám tyto housenky bude odpuzovat a který jim vyloženě nechutná (biologický insekticid na bázi oleje z palmy nebo kontaktní biologický insekticid). Pokud se vám i přesto na rostlině vyskytnou housenky, je potřeba zakročit něčím účinnějším, bohužel většina více účinných prostředků proti škůdcům je chemických (kontaktní a systémový insekticid na okrasné rostliny nebo systémový i požerový insekticid koncentrát/granulát), je tedy potřeba s nimi zacházet velice opatrně, jak vzhledem k vám, tak vzhledem k vašemu okolnímu prostředí, aby se nestalo, že si v zahradě zahubíte celou populaci včel a opylovačů. Zabráníte tomu tak, že si pečlivě přečtete příbalovou informaci a postřik provádíte za bezvětrného počasí nejlépe večer, kdy je výskyt opylovačů nejmenší. Samozřejmně se snažte zasáhnout jen napadenou rostlinu.

Zavíječ zimostrázový (buxusový) - Cydalima perspectalis
(zdroj: https://valassky.denik.cz/galerie/foto.html?mm=zavijec-190514)
kontaktní biologický insekticid

kontaktní biologický insekticid na bázi oleje z palmy

kontaktní a systémový, chemický insekticid

systémový i požerový insekticid koncentrát/granulát


  Jak tedy správně a účinně zlikvidovat škůdce. Pokud se vám škůdce na rostlině vyskytne, nejlépe uděláte, když napadenou část rostliny odstřihnete, nebo odříznete a zlikvidujete (buď spálíte, nebo vyhodíte do bio-odpadu, v tom připadě musíte odstraněnou část rostliny také postříkat prostředkem, aby se dále škůdci nemnožili a zerozšiřovali). Určitě si napadené části rostlin nedávejte do kompostu, nebo nenechávejte někde na zahradě, taková likvidace by neměla smysl. Potom co odstraníte napadené větve je potřeba rostlinu ošetřit ochranným přípravkem k tomu určeným. Můžete použít biologický prostředek již zmiňovaný kontaktní biologický insekticid na bázi oleje z palmy (ten je slabší, takže budete muset postřik opakovat), kontaktní biologický insekticid (trochu silnější biologická ochrana), nebo chemický, systémový a kontaktní ochranný prostředek. Vždy dodržujte návod z příbalového letáku, je to velice důležité hlavně u chemických prostředkům, protože díky jeho nedodržení můžete ohrozit sebe, svoje děti nebo zvířecí mazlíčky i životní prostředí! Po zlikvidování škůdců je potřeba dále rostlinu pozorovat, jestli se škůdci znovu neobjeví, pokud ano musíte postup zopakovat. Pokud máte rostlinu už napadenou ve velké míře (to se stává právě u Zavíječe zimostrázového, protože buxusy vyžírá z prostředka rostliny, je tak skoro nemožné si ho v první chvíli všimnout) je potřeba provést na takto napadené rostlině hluboký řez (nebát se toho a prostě jí skrátit třeba o polovinu jejího objemu) a následně použít postřik až do skanutí z listu. V některých připadech je však lepší rostlinu zcela zlikvidovat a zakoupit si v zahradnictví novou. Zde je však nebezpečí že si rostlinu přinesete již napadenou, musíte tedy být velmi opatrní při výběru a určitě doporučuji preventivně použít postřik hned po výsadbě rostliny (postačí kontaktní, biologický prostředek) Pokud je vám rostliny i přesto líto a nechcete se svého výpěstku zbavit, nebo ho jakkoliv ořezávat můžete buxus nechat svému osudu, tak jak je pouze ho ošetřit prostřekem proti škůdcům. Je nemalá šance že napadená, ožraná rostlina opět obrazí a přežije útok žravých housenek. Malá poznámka k housenkám, některé housenky mají jedovaté chloupky a pokud se jich dotknete můžete mít alergickou reakci, proto raději pracujte v rukavicích a s dlouhými rukávy.

dospělá můra zavíječe zimostrázového má dvě barevné formy
(zdroj: http://www.blanokridlivpraze.cz/aktuality/detail/?aktId=59)
zavíječ zimostrázový, housenka

ožrané listy buxusu v počáteční fázi napadení zavíječem
(zdroj: https://www.i60.cz/clanek/detail/19614/zavijec-zimostrazovy-utoci-vas-buxus-znici-do-nekolika-tydnu)

zcela ožraný buxus zavíječem, zde je možnost, že po ošetření opět obrazí, je ale lepší rostlinu zlikvidovat a nahradit
(zdroj: http://www.zlin.eu/asijsky-skudce-nici-zimostraz-uz-i-ve-zline-aktuality-3186.html)



zdravý buxus stálezelený

  Ještě malá poznámka k uvedeným ochranným prostředkům, všechny tři až na kontaktní bilogický insekticid jsou, celkem běžně k dostání v hobbymarketech, nebo v různých zahradnických prodejnách a v zahradnictvích. Kontaktní biologický prostředek však seženete v prodejnách už jen náhodou a spíše jen přes internet.

housenky na habru obecném sloupovitém



listy višně ožrané housenkou

listy azalky ožrané housenkou

  Tak doufám že jsem vám tímto článkem alespoň trochu pomohla při likvidaci nezvaných hostů na vašich rostlinách a buxusech. Díky za vaši pozornost.

Danča Flígrová 😉

Komentáře

Oblíbené příspěvky