Jahodník ze sudu

  V těchto dnech je vhodná doba na výsadbu jahod, nebo na založení nového jahodníkového záhonu. Sázet můžete i na podzim, zde je ale nebezpečí, že vám jahody přes zimu vymrznou a také budou mít v dalším roce menší výnosy, než sazenice vysazené na jaře. Já jsem si pro vás tentokrát připravila článek o osázení velkého jahodníku, vyrobeného ze starého sudu na vodu. Je to jeden z mnoha způsobů jak si vysadit jahody a mít tak svou sklizeň jahod. V marketech a obchodech zaměřených na zahradničení jsou k dostání většinou jen klasické terakotové jahodníky, které jsou vhodné především na balkóny, nebo do malých zahrad. Jestliže však máte více místa na zahradě doporučuji si vysadit jahodníky, buď na záhon, a nebo do již zmiňovaného sudu. Sud má tu výhodu, že jahody při dozrávání neleží na zemi a je tak menší pravděpodobnost, že se na plodech objeví plíseň, nebo že plody snědí slimáci. Další jeho výhoda je prostorová nenáročnost a můžete v něm i lépe ošetřovat jahodníky. Na násleujících několika fotografiích vám ukáži jak jednouché je si tento jahodník ze sudu vyrobit.

Do sudu rovnoměrně vyvrtejte několik otvorů o průměru asi 5cm.

Na dno sudu vyvrtejte, alespoň čtyři otvory, aby měla přebytečná voda kudy odtékat.

Připravte si trubku o průměru asi 5cm, asi stejně dlouhou jako je výška sudu. Do trubky vyvrtejte přibližně 5x5 cm od sebe vzdálené díry.

Trubku umístěte asi zhruba doprostřed sudu a připevněte buď tavnou pistolí, nebo postupně zasypte zeminou tak aby v sudu držela. Pokud máte široký sud (nad 1m průměr) použijte více trubek.

Já jako zeminu používám vyzrálý kompost, takže už nepoužívám žádná hnojiva. Pokud ale máte nevyhnojenou půdu doporučila bych poůžít koňský granulovaný, nebo vyzrálý hnůj a nebo rohovinu.

Sud úplně naplňte zeminou.

Pokud máte možnost nechte zeminu alespoň jeden den slehnout a druhý den doplňte to co si za noc sedlo.

Po slehnutí celý sud důklaně prolijte vodou, tak aby zemina dostatečně nasákla. K zalití slouží trubka uprostřed sudu, docílíte s ní rovnoměrného prolití sudu vodou.

Poté co sud zalijete můžete přejít k sázení jahodníků. Já jsem si vybrala starou dobrou odrůdu Senga Senganu, která je velmi odolná, chutná a bujně plodící i rostoucí (až 150 plodů/ jedna rostlina).

Tak a hotovo, po zasazení celý sud důklaně zalijte.

Doufám že jsem vás inspirovala k pořízení, nebo vyrobení vlastního jahoníku, je přeci dobrota si udělat bublaninu nebo jen jahody s pacholíkem z domácích jahod.

Děkuji za pozornost a přeji hezký den
 Danča Flígrová 😉

Komentáře

Oblíbené příspěvky