Drvopleň

  Rozmohl se nám na zahradách takový malý, nebo spíše velký, nezmar. Jedná se o Drvopleňe, kteří docela úspěšně likvidují mladé, ale i starší vzrostlé stromy. Setkala jsem se s nimi i u nás na zahradě, kde nám v mladých stromcích vyhlodaly docela velké chodby.

  V ČR je známo asi 5 druhů Drvopleňů, dnes si představíme dva základní druhy. Drvopleňe obecného, jinak zvaného vrbového či topolového a Drvopleňe hrušňového, také jinak zvaného maďalového či ovocného. 

  Drvopleň obecný (topolový, vrbový) - Cossus cossus   
  Vyskytuje se téměř po celé Evropě a všude páchá velké škody na dřevinách. Drvopleň napadá hlavně zdravé stromky. Jedná se o velmi rozšířeného nočního motýla. Tato můra umí velice dobře využít své mimikry, podobá se totiž kůře, nebo suché větvičce. Rozpětí křídel je od 6,5cm až do 9cm. Housenka je mohutná, červeně zabarvená a dorůstá délky cca 10cm, kdy průměr těla může dosahovat i 1cm. Představte si jakou neplechu může takto velká housenka napáchat, když průměr mladého stromku má třeba 2,5cm.
  Dospělá můra klade vajíčka za pupeny, do paždí větví, nebo do různých prasklin na stromech. Bohužel také využívá úvazků u mladých sadových stromů, kde za pásek naklade vajíčka. Vylíhlá housenka se poté prokouše do stromku, který zevnitř vyžírá. Na stromu je pak viditelný vlez do chodby u kterého většinou zůstává nahromaděný trus.
  Spolehlivá ochrana proti těmto nepříjemným housenkám téměř žádná není. Díky velikosti můr jsou však oblíbenou potravou u datlovitých, netopýrů a menších sov. Můžete tedy připravit pro tyto obyvatele zahrady hnízdní budky. Pokud vám tyto housenky stromek napadnou, nejůčinnější ochranou je zlikvidovat housenku přímo ve vyžrané chodbě a to tenkým drátkem, který housenku propíchne. Po odstranění housenky doporučuji ještě vypláchnout dutinu, nejakým insekticidem a následně ošetřit vstup do chodby a celou vyžranou dutinu, štěpařským voskem nebo stromovým balzámem. Tato technika se dá použít v příípadě, že strom je v počáteční fázi napadení. Pokud je však strom, tzv. prolezlý skrz naskrz, je nejlepší tento pokácet a dřevo zlikvidovat spálením. Je to nejlepší způsob, protože tak máte jistotu, že se Drvopleň nebude dále šířit zahradou a okolím.

Drvopleň obecný - housenka (zdroj: blesk.cz)



Drvopleň obecný - dospělec (zdroj: http://motyli.kolas.cz/foto/nocni/15704328.htm)

  Drvopleň hrušňový (maďalový, ovocný) - Zeuzera pyrina
  Popis se téměř shoduje s Drvopleňem obecným, až na několik bodů.
  Dospělec má výrazně bílou barvu s černými puntíky a jeho rozpětí křídel je o něco menší, asi 4,5 - 6,5cm. Larva je také menší, dorůstá max. 7cm, zpočátku je housenka růžová později zežloutne. Tento drvopleň napadá převážně mladé, ovocné stromky.

Drvopleň hrušňový - housenka (zdroj: http://atlasposkozeni.mendelu.cz/atlas/459-drvoplen_hrusnovy.html)

Drvopleň hrušňový - dospělec (zdroj: http://motyli.kolas.cz/foto/nocni/15629781.htm)

Ošetření rostliny po napadení
 
Potřebné pomůcky
Napadený mladý stromek

jedná seč o převislý, červený buk

prošťouchnutí dutiny drátkem

ošetření dutiny stromovým balzámem


napadený strom arónie

prošťouchnutí dutiny drátkem

ošetření dutiny stromovým balzámem

pokud má některá z dřevin v okolí nějak poškozenou kůru

je dobré poškození, také ošetřit stromovým balzámem

mechanické poškození

   
ošetřené stromovým balzámem   










 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  Doufám, že vám budou moje postřehy z likvidace tohoto nepříjemného škůdce ku pomoci a přeji vám hodně síly v boji s ním.

Danča F. Tilcerová 😉

Komentáře

Oblíbené příspěvky