Naše zeleninová zahrádka (2. díl) ...

  V druhém díle tohoto článku vám představím naše papriky a rajčata. Jak papriky tak i rajčata jsou naše, domácí, vypěstovaná ze semínek, které jsem vysévala přibližně na konci února. Semínka jsou koupená od českého dodavatele. Rostlinky jsou dvakrát přesazované a v půli května zasázené na záhony kde je netkaná textilie. Do jamky pod každou rostlinu je přidáno hnojivo rohovina. Před začátkem plození jsem rostlinky ještě asi třikrát přihnojila hnojivem pro plodovou zeleninu s obsahem vápníku, pokud toto hnojivo použijete, nedělají se plodům na konci (špičce), černé, uhnívající fleky, někdy se lidé milně domnívají, že skvrny způsobuje plíseň bramborová, není tomu tak, způsobuje to právě nedostatek vápníku, který narušuje plod a ten pak černě zahnívá. Pokud hnojivo s vápníkem nepoužijete a začne se vám v malém množství vyskytovat zmíněné zahnívání konců plodů, můžete hnojivo ještě dodatečně použít, zachráníte tak další plody, které ještě nedozrávají. Na rostlinách se může také vyskytnout plíseň bramborová, můžete proti ní bojovat nejen chemicky (hlavně měďnatými přípravky), ale i preventivně biologicky. Hlavní zbraní proti plísni je pravidelné střídání plodin na záhoncích, to znamená že nesmíte na stejný záhon nebo záhon sousedící dávat dva roky po sobě stejnou plodinu nebo rostliny stejné čeledi (např. plodovou zeleninu - brambory, lilky, rajčata, papriky, dýně, cukety), plíseň se tak nemá možnost rozšiřovat. Další možností je po sklizni odstranění starých, napadených rostlin, které se nesmí kompostovat, ale zlikvidovat, a to spálením a nebo odvezením do sběrny kde likvidují rostlinný odpad. Pokud se vám na rajčatech v malé míře plíseň objeví někdy stačí, když odstraníte napadené listy a plody, pokud budou příznivé podmínky (sucho, ale dostatečná zálivka) plíseň z rostlin zmizí. Pozor, plíseň bramborová se objevuje i na cuketách a dýních, takže jejich listy a rostliny musíte také likvidovat. Velmi teplé počasí, jaké v posledních letech panuje je pro plodovou zeleninu kupodivu vhodné, protože se právě tyto plísně nerozšiřují, pokud ale vytrvale prší plíseň se na rostlinách okamžitě objevuje a někdy je velice rychle likviduje. Pokud je, ale sucho moc velké a nedodržuje se pravidelná, vydatná zálivka ke kořenům, rostlinu plíseň také napadne, protože je ze sucha oslabená. Proti plísni se dá také bojovat mikrobiálními, biologickými přípravky ve formě prášku (Pythium oligandrum M1 - oospóry).
  Z paprik a rajčat se dělá nepřeberné množství různých pokrmů, např. zpékaná rajčata, plněné papriky, lečo, zavařené kousky papriky, rajčat a různé zeleniny v octu nebo oleji, různé zeleninové saláty, bruschetta a třeba také kečup, na který vám napíši ve spodní části příspěvku, recept ;)

... naše zeleninová zahrádka ...

... zahrádka pohled ze strany ...

... záhon paprik ...

... Paprika setá (červená kapie) - Capsicum annuum ...
... Paprika setá (červená kapie) - Capsicum annuum ...
... Paprika setá (kozí roh) - Capsicum annuum ...
... Paprika setá (červená kapie) - Capsicum annuum ...
 
... Paprika setá (červená kapie) - Capsicum annuum ...
 
 
... Paprika setá (bílá kapie) - Capsicum annuum ...
... Paprika setá (bílá kapie) - Capsicum annuum ...
  














































... záhon s rajčaty ...

... záhon s rajčaty a Lexou ...

... odrůda rajčete je ´´Cuor di Bue´´ neboli býčí srdce ...
... Rajče jedlé - Solanum lycopesicum ...
... a tady býčí srce získává jemné líčko ...
... no a tady je Cuor i Bue těsně pře sklizní ...

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

.... zelené býčí srdce s mojí pěstí ...

... býčí srce s líčkem velké jako pěsť ...
... a tady dozrálé býčí srdce ...
... odrůda býčí srdce ...
... Rajče jedlé lahvové - Solanum lycopesicum ...
... cherry rajče nám nějak zmutovalo ...
... Rajče jedlé typ cherry - Solanum lycopesicum ...






























 



... kocour Lexík hlídá záhonky ...

.... sklizená rajčata ...

... Rajče jedlé pruhovaná odrůda s aksamitníkem v pozadí - Solanum lycopesicum a Tagetes sp. ...
... Rajče jedlé pruhovaná odrůda - Solanum lycopesicum (tyto rajčata se nám na záhonech samovolně vysemeňují už asi 5 let, jsou výborné sladko-kyselé a dobře odolávají chorobám) ...
... Slezová růže v pozadí s keříky rajčat ...

... býčí srdce v celé svojí kráse ...
... před rozkrojením ...
... je velice dobré chuti, výborné, sladké, no prostě mňam ...

... po rozkrojení rajče vypadá ještě více jako srdce ...

 

  Tak a tady je ten slibovaný recept na domácí kečup. Je to zhruba 40let starý recept od mojí maminky a babičky.

Domácí kečup 
  ingredience: 
3kg vyzrálých rajčat
25dkg jablek
25dkg cibule
25dkg paprik
20dkg cukru
2 polévkové lžíce soli
1/8l octa
na špičku nože zázvoru
3 bobkové listy
16 kuliček pepře
8 kuliček nového koření
4 hřebíčky
1/2 polévkové lžíce skořice
2 polévkové lžíce sladké papriky
1 malá sklenička vody
trocha šťávy z červené řepy, aby to mělo barvu

  postup:
Vaříme 1hod., rozmixujeme, propasírujeme a plníme do sklenic. Sterilizujeme 15min, na 90 °C.

  A shrnula bych to následovně, neboli patláma paprťála: krájíme, vaříme, mixujeme, pasírujeme, plníme, sterilizujeme, jímeto, chutnáto! Nebo spíš, můžem se po tom utlouct, řeknu vám že není nad domácí kečup.













  Kečup musíte určitě vyzkoušet je to výborná, zdravá záležitost. Děkuji za váš čas a pozornost a budu se těšit v dalším článku.
 Danča Flígrová 😉

P.S. tady je ještě odkaz na předešlý článek Naše zeleninová zahrádka (1. díl)

Komentáře

  1. Moc ti děkuji za fajn článek. Dočetla jsem se, že bydlíš v rodinném baráčku. Věděla si, že dnes existují materiály jako agrotextilie? Já jsem toto vůbec netušila. Je to fakt super věcička. Pořiď si je taky na agrotexu

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky