Naše zeleninová zahrádka (1. díl) ...

  V tomto článku bych vám ráda představila naše zeleninové záhony. Na záhonech se snažíme dodržovat střídání plodin. Používáme většinou přírodní hnojení, jako je třeba kravský hnůj (který dostáváme od sousedů), kraličí hnůj (vlastní proukce) a slepičí hnůj, nebo uzrálou jíchu ze slepičinců (také domácí produkt). Hnojíme především na jaře a na podzim uzrálým hnojem, tedy alespoň rok starým, protože čerstvý hnůj je moc agresivní a mohl by spálit mladé rostliny nebo kořínky sazeniček. Během roku hnojíme především rohovinou, která je výborným dlouhodobým hnojivem. Zeleninu pěstujeme z velké části na netkané textílii, zabraňujeme tak plevelům v rozrůstání a rozmnožování. Záhony zaléváme dešťovou vodou nebo odstátou vodou z vrtu. Snažíme se vysazovat a vysévat záhony druhově pestré, protože se tak třeba zamezí výskytu některých chorob či škůdců. Proto třeba na jednom metru čtverečním najdete různé druhy rostlin, různých čeledí (např. afrikán, rajče, brutnák, mrkev a kadeřávek).

  V první části vám představím náš záhon s dýněmi a cuketami. Jsou zde různé druhy dýní, od okrasných přes velké dýně až po dýně hokkaido. Okrasné dýně na podzim zdobí snad každý kout naší zahrady i domu a když je dobrá úroda, tak nejen naší zahrady a domu, ale například nosím přebytky i do práce a všude možně po známých ;). Z velkoplodých dýní většinou děláme výborné sladkokyselé kompoty a z těch menších samozřejmě dlabeme lampiónky a kupodivu se z nich také dá dělat dýňová polévka, ale musíte vedět jak ji okořenit. Z dýně hokkaido děláme především klasickou dýňovou polévku, má však mnoho jiných využití, může se z ní např. vyrábět i pečený čaj, nebo jen příloha k rybě nebo masu místo pečených brambor v troubě.
  Na záhoně máme i spousty a spousty cuket různých barev, mně osobně třeba velice chutná žlutá. Z cuket se dá připravovat nepřeberné množství receptů. Jsou výborné obalované v těstíčku a smažené, nakrájené na kousky a zapečené v troubě spolu s kuřecím masem, rajčaty a zalité vajíčkem, vydlabané, naplněné zeleninovou směsí a zapečené v troubě, výborné jsou i cuketové bramboráky, tedy spíše cukeťáky i nastrouhané do koláče a nebo z nich můžete připravit zeleninovou směs nakrájenou na kousky, kterou zavaříte do sklenic buď v kyselém nálevu, nebo v oleji a přes celou zimu z nich můžete připravovat různé saláty, nebo zeleninová leča. Cukety stejně jako dýně se dají docela dobře i uskladnit ve sklepě nebo dobře větrané, ne moc teplé spíži. Cukety i dýně musí být dostatečně zralé, uskladněné v přepravce a musí se pěčlivě kontrolovat, alespoň jednou týdně, napadené plody plísní okamžitě vyhazujte.

... záhon dýní a cuket ...
... Cuketa žlutá - Cucurbita pepo ...
... Žlutá cuketa - Cucurbita pepo ...

... Cuketa zelená pruhovaná - Cucurbita pepo ...
... Cuketa zelená pruhovaná - Cucurbita pepo ...





... Cuketa zelená - Cucurbita pepo ...
... Dýně neboli Tykev velkoplodá - Cucurbita maxima ...
... Dýně neboli Tykev velkoplodá - Cucurbita maxima ...
... Dýně neboli Tykev velkoplodá - Cucurbita maxima ...

... Dýně hokkaido - Cucurbita maxima ...
... Dýně hokkaido - Cucurbita maxima ...
... Dýně hokkaido - Cucurbita maxima ...
... Dýně okrasná - Cucurbita sp. ...
... Dýně okrasná - Cucurbita sp. ...
... Dýně okrasná - Cucurbita sp. ...
... Dýně okrasná - Cucurbita sp. ...
... Dýně okrasná - Cucurbita sp. ...
... Dýně okrasná - Cucurbita sp. ...


... Dýně okrasná - Cucurbita sp. ...

... Dýně okrasná - Cucurbita sp. ...

























  Zadruhé vám chci představit záhon s naší brukvovitou zeleninou. Najdeme zde květák, brokolici, modrou a bílou kedlubnu a bílý kadeřávek.
  Z květáku se dá dělat mnoho různých pokrmů. My z květáku vaříme polévku, smažíme ho v těstíčku, pečeme v troubě a třeba zavařujeme v kyselém nálevu, což je vynikající záležitost (alespoň já se po tom můžu utlouct ;)).
  Z brokolice vaříme především brokolicovou, krémovou polévku, která je velmi zdravá a dobrá, brokolici také přidávám do domácí číny, zeleninového vývaru a nebo ji také obaluji a smažím v těstíčku.
  Kedlubny hlavně chroupeme jen tak, ale z těch přezrálých děláné krouhané zelí.
  A nakonec kadeřávek, je snad ta nejméně náročná a nejvděčnější rostlina, na záhoně může zůstat po celý rok a můžete ho sklízet i v zimě (pokud tedy nejsou velké mrazy). Já ho přidávám jako zeleň do zeleninových nebo masových vývarů a nebo se z něj samotného může uvařit výborná polévka, která především v zimě, krásně zahřeje.
  Ještě taková malá rada nazávěr, všechny brukvovité rostliny sklízejte, tak že uříznete jen nadzemní část rostliny, kořeny nechte v zemi, rozloží se zde a pohnojí půdu přírodním dusíkem.

... záhon s brukvovitou zeleninou (kadeřávek, brokolice, květák, kedlubna) ...




... kedlubna a květák ...
... Brukev zelná neboli kedluben mix odrůd a barev - Brassica oleracea convar. gongylodes ...





... Brukev zelná červená (fialová) odrůda - Brassica oleracea convar. gongylodes ...


... Brukev zelná bílá (zelená) odrůda - Brassica oleracea convar. gongylodes ...
... Brukev zelná bílá (zelená) odrůda - Brassica oleracea convar. gongylodes ...
... Brukev zelná bílá (zelená) odrůda - Brassica oleracea convar. gongylodes ...












































































... Brukev zelná bílá (zelená) odrůda - Brassica oleracea convar. gongylodes ...
... brokolice - Brassica oleracea var. Italica ...
... brokolice - Brassica oleracea var. Italica ...
... brokolice - Brassica oleracea var. Italica ...
... brokolice - Brassica oleracea var. Italica ...
... květák - Brassica oleracea convar. Botrytis ...
... květák - Brassica oleracea convar. Botrytis ...

... květák - Brassica olercea convar. Botrytis ...
... květák - Brassica olercea convar. Botrytis ...
... no tady jsem musela vzít na květák pilku, protoženožem nešel vůbec uříznout ...
... tady jsem já s naším velkým 6ti kg květákem (P.S. byl moc dobrý, udělali jsme z něj obalovaný květák, květákovou polévku a zavařili jsme ho v kyselém nálevu) ...
... kadeřávek bílý (zelený) - Brassica oleracea var. sabellica ...
.. kadeřávek bílý (zelený, existuje i modrá či fialová forma, ta mi však na jaře nevyklíčila) - Brassica oleracea var. sabellica..












  Ve třetí části příspěvku vám představím pár našich užitkových, cibulových rostlin.
  Cibule kuchyňská má mnoho odrůd, které se liší velikostí a barvou. Tento rok máme vysazenou cibuli žlutou, červenou a bílou. Žlutá cibule je více aromatická a méně stravitelná lidmi, kteří mívají problémy s žaludkem, červená cibule je jemnější a lépe stravitelná, jak za syrova, tak i tepelně upravená a bílá cibule je nejjemnější skoro jako šalotka, nebo jarní cibulka. Sklizeň cibule se provádí poté co si její nadzemní listová část začne takzvaně lehat, poté co si lehne se cibule vytrhá a na slunci nechá doschnout, skladuje se ve svazečcích zavěšená ve větrané, chladné a tmavé místnosti.
  Pór zahradní je trochu náchylnější na škůdce, např. na vrtalku pórovou. Dá se bez problému sklízet celoročně, v zimě přečká i větší mrazy, ale projistotu ho můžete zakrýt netkanou textilií proti mrazu. Sklizeň v zimě provádějte jen při mírných mrazech abyste ho ze země bez problému vyndali. Z póru je výborná polévka a také se může používat do základu při vaření místo cibule.
  Cibule zimní neboli Ošlejch je trvalá cibule, která se pěstuje zejména kvůli nadzemní listové části, stejně jako pažitka. Může se pěstovat v nádobách, zeleninových záhonech a nebo i v okrasných záhonech, protože mívá docela hezké květy. Je nenáročná a velice chutná. Sklízí se celoročně mrazy jí nevadí.
  Pažitka pobřežní se pěstuje jak venku tak i doma, v domácích podmínkách se pěstuje většinou přes zimu kdy si venkovní rostlinu vyryjete rozdělíte trs na menší rostliny a některé zasadíte zpátky na záhon, jiné zas do květináče a dáte je na chladné okno do domu či bytu, pažitka začne růst a vy tak můžete sklízet pažitku i doma. Pěstuje se v nádobách či záhonech, je to víceletá rostlina a je velmi nenáročná. Můžete si ji také nastřihat do sáčku a zamrazit na horší časy ;)

... Cibule kuchyňská - Allium cepa ...

... Cibule kuchyňská - Allium cepa ...

... Pór zahradní - Allium porrum ...


... Cibule zimní nebo také zvaná Ošlejch - Allium fistulosum ...








...Petržel obecná naťová a Pažitka pobřežní, šnitlík či šnytlík - Petroselinum crispum convar. vulgare Danert
Allium schoenoprasum...

















  Ve čtvrté části vám představím naše celery a listovou nebo také naťovou petržel.
  Na záhoncích máme dva druhy celerů a to bulvový a řapíkatý. Mají rádi dobře vyhnojené, propustné a vzdušné půdy. Bulvový celer se uskladňuje ve větrané,chladné místnosti v bedýnkách s vlhkým, čistým pískem, řapíkatý se může ponechat celoročně na záhoně a v zimě se sklízí stejně jako např. pórek. Jsou výborným zdrojem vitamínů. Mohou se spolu s další zeleninou zavařovat v kyselém nálevu, z bulvového celeru jsou výborné řízky a řapíkatý je dobrý přidat do vývaru. Já mám ráda řapíkatý celer čerstvý, když ho můžu přikusovat ke snídani nebo k obědu (nejlepší je střed takzvané srdíčko).
   Listová petržel je víceletá rostlina, která se pěstuje pro její velmi dobré a aromatické listy. Je trochu více romatická nežli petržel kadeřavá. Petržel listová je výborná v polévkách a nebo se používá jako ozdoba na brambory či maso. Petržel se pěstuje v propustné, vyhnojené půdě a nebo přes zimu doma stejně jako pažitka. Můžete si ji také uschovat do mrzáku, stačí ji pořádně proprat, nakrájet na menší kousky a uložit do dobře uzavíratelné nádoby či pytlíku.

... celerový záhonek ...

... Celer bulvový - Apium graveolens L. var. rapaceum ...


... Celer bulvový - Apium graveolens L. var. rapaceum ...


... Celer řapíkatý - Apium graveolens L. var. dulce ...

  Děkuji vám za vaši pozornost. V dalším díle vám představím naše rajčata a papriky ;)
Přeji krásný den Danča Flígrová 😉

Komentáře

Oblíbené příspěvky