Levandule, modrá kráska


   Levandule je velice krásná a velmi užitečná bylina i okrasná rostlina. Je velice nenáročná na stanoviště a zálivku, vadí jí pouze stinná místa zahrady nebo zamokřené, málo prodyšné půdy.

Je známo asi 25 druhů levandulí, já vám představím 3 z nich ...

Lavandula angustifolia
  Levandule lékařská je zcela mrazuvzdorná a má ráda suché a slunné stanoviště, je léčivá a má krásné, fialovomodré, voňavé květy. Některé kultivary jsou i pouze sytě fialové nebo modré a dokonce jsou i bílé a růžové. Je nejčastěji používaná do trvalkových výsadeb, okrasných záhonových výsadeb a bylinkových výsadeb. Může se také vysazovat do nádob jako solitéra, nebo i ve skupinkách s jinými rostlinami se stejnými nároky. Můžete ji sesazovat jak s trvalkami tak s letničkami, které můžete měnit každý rok, nebo i podle ročních období.  Jako vhodné doplňkové rostliny k levanduli do nádob můžete použít např. Lantanu, Pelargonii granifloru, nebo odoratu, Bidens a třeba i některé druhy Dianthusů. Do záhonových výsadeb můžete použít různé růže se kterými si velice rozumí, nebo Weigélie, Buddlei, Perovskie, Ořechokřídlatce, japonské javory a vrby, různé druhy zakrslých listnatých či jehličntých dřevin, různé druhy nízkých či vysokých travin apod.. Do trvalkových záhonů se většinou používá např. s Echinaceou, Nepetou, Monardou, Phloxou apod.. Při vybírání těchto rostlin je vždy potřeba zohledňovat nároky rostlin na prostředí, nelze sesazovat stínomilné a rostliny milující slunce.

  Péče o rostlinu není nijak náročná. Nejlepší je vysazovat rostlinu na jaře aby za rok dobře zakořenila a byla tak menší pravděpodobnost že v zimě vymrzne. Po výsadbě nesmí být rostlina dlouhodobě zamokřená, jinak se na ní mohou vyskytnout plísně a rostlina může i zahynout. U levandule je dvakrát do roka nutný řez, který se nesmí zanedbat, aby rostlina nepřerůstala a nevyholovala tak spodní části výhonů. Zastřihujeme vždy na jaře a v létě, na jaře zastřihujeme omrzlé nebo oschlé výhony a zarovnáváme rostlinu do tvaru co se nám líbí a v létě především střiháme květy, které můžeme různě využít. Pozor! Nikdy nesmíte přerostlou levanduli zastřihávat, až do dřevnaté části rostliny, zastřihujte pouze horní výhony jinak vám rostlina zahyne. Květy rostliny sklízejte na konci června, nebo tak aby nebyly květy ještě ůplně rozvité. Ostříhané květy se suší svázané, hlavou dolů, ve stínu a nejlépe v průvanu. Po usušení se mohou levandulové květy dát třeba do vázy, sušené vazby, nebo pověsit do skříně jako odpuzovač šatních molů, také se mohou přidávat do vonných potpourri a nebo z nich vyrábět vonné polštářky.

... Lavandula angustifolia (zdroj můj foťák)...

Lavandula stoechas
  Levandule korunkatá nebo také motýlokvětá je v posledních letech velmi oblíbená, bohužel však není mrazuvzdorná, nebo jen v teplých a chráněných stnovištích. Má velmi lákavé a oku lahodící velké květy zakončené listeny. Levandule korunkatá má velmi krásné kultivary, které mají různé barvy a jsou i dvoubarevné, některé mají bílé listeny a modré květy, jiné jsou růžové další zase bílé a nebo temně fialovomodré. Na trhu jsou k dostání i různě tvarované rostliny, některé jsou na kmínku, ale spíše jsou k dostání nízké keře v květináčích, které mívají smíšené barvy (růžová, bílá, modrá). Jelikož není Levandule korunkatá zcela mrazuvzdorná používá se spíše do výsadeb v nádobách, kde ji můžete kombinovat s různými letničkami jako např. s Lantanou, Pelargonií grandiflorou nebo různými druhy Pelargonie odoráty. Je celkem nenáročná na údržbu, stačí když bude mít vzdušnou, propustnou půdu, slunné stanoviště a nepřemokřený substrát. Jelikož není mrazuvzdorná většinou se nestřihá, můžete pouze odstřihnout nevzhledné odkvetlé květy, aby rostlina vypadal dobře. Využití je podobné jako u Levandule lékařské, ale L. korunkatá má trochu jinou vůni takže se tolik nepoužívá do směsí.

... Lvandula Stoechas (zdroj Google.cz)...

Lavandula dentata
  Levandule zoubkatá je velice zajímavá odrůda, která není až tak moc známá. Je to obecně velká rostlina s velkými až 9cm dlouhými, modrými až světlemodrými květy a dlouhými stříhanými (zoubkatými) listy. Je trochu méně výrazná svou barvou, která je spíše do šedostříbrna, ale jinak je to krásná rostlina. Je zcela mrazuvzorná. Využití a pěstování je stejné jako u Levandule lékařské.
... Lavandula dentata (zdroj google.cz)...

  Pokud si chcete pořídit levanduli je vždy důležité dávat pozor na stav rostliny, kouknout jesli je rostlina dostatečně prokořenělá, rozevřít trs a zkontrolovat výhony jestli nejsou ohnilé, nebo koukat na květy a listy jesli nemají zaschlé a zčernalé konce. Pokud tedy vyberete vhodné zdravé rostlin, které se vám líbí už stačí jen pořídit nebo si namíchat sudstrát který by měl být vzdušný a velmi propustný. Přeji hodně pěstitelských úspěchů.

A teď ještě pár mých fotek Levanule lékařské a její sklizně 😉
 ... Levanule sesazená se Sedem, skalničkovou Phloxou a poléhavou růží ...
 ... Lantana, jedna z možných doplňkových letniček (krásně voní) ...
 ... levanule s poléhavou růží ...
 ... řez levanule ...
 ... Lavandula angustifolia ´alba´ ...
... Lavandula angustifolia ´alba´ ...
 ... levandule s poléhavou růží ...
... sklizeň dokončena ...

Děkuji za pozornost Danča Flígrová 😉

Komentáře

Oblíbené příspěvky