Obyvatelé naší zahrady

  Po trochu delší době se opět, prostřednictvím tohoto blogu, setkáváme. Dnes bych vám chtěla představit několik málo živočichů, které se nám čas od času vyskytují na zahradě, přilehlém poli a v nedalekém lese. Jelikož mám neustále přisobě fotoaparát mám celkem dost fotografií ze kterých můžu vybírat, ale zároveň je docela fuška vybrat z nich těch pár nejlepších se kterými se vám chci pochlubit. Pokusím se tedy vytřídit nejlepší kousky zachycující nejrůznější zvířata.

  Nejprve vám představím obyvatele z ptačí říše, kterých je tu, vzhledem k příznivím podmínkám, opravdu mnoho.
  Nejčastěji se jedná o sýkory, kterých je tu opravu mnoho a to po celý rok. Sýkory všech druhů a barev jsou v zahradě velice důležité, protože rádi loví různé škůdce, mšicemi počínaje a různými druhy much konče. Sýkorky ale nejsou jen užiteční, ale také krásní a barevní tvorové, pokaždé když je na zahradě zahlédnu, nebo jen zaslechnu mám hned lepší náladu. A tady je tedy pár jejich fotografií.

  Sýkora koňadra
  Naše největší sýkora. Loví hmyz a své hnízdo si dokáže postvit třeba v puklině ve stěně, nebo klindě v poštovní schránce, má ale velice ráda i malé budky. 



















  Sýkora modřinka
  Menší druh sýkory velice podobný sýkoře koňadře, jsou malé a buclaté. Tyto sýkory mají narozdíl od koňadry výrazně modrou čepičku a žluté bříško. Mají rády malé budky a lojové koule ;)



... mají rády lojové koule ...

... očista ...

... dočista ...



































  Sýkora babka
  Malá hnědá sýkorka s jasně černou skvrnkou pod zobákem. Má ráda malé dutiny a malé budky. Jsou věrné místu kde hnízdí. Zásoby schovává do spár v kůře stejně jako i ostatní sýkory.


... (z leva) sýkora babka a dvě sýkory koňadry ...
  Mlynařík dlouhoocasý
  Velice roztomilí ptáčci, mají malinký zobáček, kulaté tělíčko a dlouhý ocásek. Špatně přečkávají tuhé zimy, protože si nedokáží najít pod sněhem a ledem potravu. Žijí v chráněných parcích a zahradách.




... fotky mlynaříka jsou pořízené v Botanické zahradě přírodovědecké fakulty UK (Praha na Slupi) ...

  Šoupálek dlouhoprstý
  Nenápaný ptáček s peřím barvy kůry, má však nápaně dlouhý a zahnutý zobáček směrem dolu, živí se hmyzími larvami, hnízdí v malých hnízdech a u nás přezimuje.



  Brhlík lesní
  Někdy také nesprávně zvaný šoupálek je malý ptáček s oranžovým bříškem, modrošedými zádíčky a sytě černým proužkem přes oko. Je velice průbojný a na krmítku většinou dominuje. Žije v místech se starším porostem stromů a velmi často je zde vidět jak leze po kmeni hlavou dolu. Staví si hnízda v dutinách, živí se nejrůznějším hmyzem a v zimě miluje černou slunečnici, kterou si schovává všude možně v dutinách stromů či za kůrou. Často je slyšet jeho klepání do kůry, když procházíte kolem stromu, je poněkud slabší než datla nebo strakapouda, ale také dost výrazné.







  Rehek zahradní
  Nápadně zbarvený ptáček, má černou spodní část hlavičky a horní šedobílou, tělíčko šedé a ocásek stejně jako samička oranžový, to je však jediný znak který má se samičkou společný. Paní rehková je až na ocásek nenápadně šedohnědě zbarvena. Mají rádi listnaté a smíšené lesy, loví hmyz a hnízda si dělají v dutinách stromů, nepohrdnou ani malou budkou.

... paní Rehková ...



... a pan Rehek ...


 

  Stehlík obecný
  Nezaměnitelná, pestrobarevná pěnkava s červenou maskou a žlutými pírky v křídlech. Živí se převážně semeny travin, bodláků, ale nepohrdne ani semeny břízy či borovice. Hnízdí ve volných koloniích a jednotlivci u nás přezimují.





  Čížek lesní
  Malý ptáček žlutošedé barvy s černými proužky na bříšku a malým zobáčkem. V létě se živí semínky smrků v zimě pak semínky olší, vrb nebo topolů. V zimě jsou vidět v hejnech, tito jedinci u nás však pouze přezimují a na jaře se vracejí zpět na sever, v létě jsou zde vidět pouze jedinci kteří přileťeli z jihu.


... Čížek lesní a Zvonek zelený ...


  Zvonek zelený
  Baculatá, zelenožlutá pěnkava, která má mohutný zobák sloužící k rozlouskávání semen. Živí se nejen semeny, ale i pupeny a plody, nejraději mají plody šípku. Na krmítku jsou velice dominantní a pronásledují menší ptáky.




... velice dominantní a pronásledují menší ptáky ...
  Pěnkava obecná
  Sameček je barevný s šedomodrou hlavičkou a oranžovým tělíčkem, samička je čedavá, nenápaná. Hnízdí prakticki všue, i když její původní domovinou je smíšený les. Živí se semínky trav i hmyzem. V zimě je vidět v hejnech společně s jinými druhy pěnkav či strnadů (např. se Zvonkem zeleným či Strnadem obecným )




  Červenka obecná
  Buclatý ptáček s oranžovým krkem a šeomodrou čepičkou. Má malý zobáček a výrazná, černá, korálková očka. Má ráda listnaté i jehličnaté lesy, je velice důvěřivá. V létě se živí drobným hmyzem, larvami, housenkami a v zimě má ráda měkké krmivo (ovesné vločky ve směsi s tukem).

... na krmítku společně se Sýkorou koňadrou ...
  Vrabec polní
  Malý, buclatý ptáček s peřím barvy kůry. Je více plachý než Vrabec domácí a je více ohrožen, jelikož potřebuje remízky na polích a husté křoviny ve kterých žije a kterých je stále nedostatek.



  Strnad obecný
  Je náš nejrozšířenější strnad. Jeho hlvička je žlutá a tělíčko šedo oranžové. Samička je podobně zbarvena. ale méně zářivě. Má rád remízky, ale i vzrostlé zahrady nebo smíšené lesy. V zimě tvoří velká hejna společně s pěnkavami. Živí se malým hmyzem a semeny.



... hejňátko Strnadů obecných ...
  Konipas bílý
  Velikost vrabce s dlouhým ocasem. Je čedobíločerný a samička méně výrazná. Původní obyvatel říčních břehů, velice se přizpůsobil člověkem změněné krajině. Hnízdí na březích řek nebo ve výklencích budov. Živí se malým hmyzem a malými korýši.

... mládě a ospělý ...

... mláďata ...

... mladé ptáče ...
  Konipas horský
  Podobný známému a hojnému konipasi bílému, ale s nápaným, žlutým břichem a šedým kabátkem. Drží se v blízkosti vody a hnízdí na mostech či jezech. V zimě se zdržuje na pomalých tocích a více na severu. Ve střední Evropě se vyskytuje spíše v horských oblastech.



  Vlaštovka obecná
  S dlouhými špičkami na vidlicovitém ocase a červeným hrdlem. Své jílové hnízdo si lepí uvnitř budov, stájí, průjezdů apod. (zržují se hlavně na venkově). Stejně jako Jiřička obecná, odletá i vlaštovka na zimu do teplých krajin.


  Jiřička obecná
  Je velmi podobná vlaštovce. Narozdíl od ní má jiřička kratší ocásek a nemá červené hrdlo. Jiřičky si svá hnízda také lepí z jílu, ale nemusejí je stavět uvnitř lidských obydlí, většinou jim stačí jen lehký převis střechy nebo výklenek (např. okno, balkón, hlavně v centrech velkoměst)

  Dlask tlustozobý
  Silný červenohnědý pták s velkou hlavou a silným, světlým zobákem. Hnízdí ve smíšených lesích i vzrostlých zahradách. Přes léto není v zahradách vidět, protože žije vysoko v korunách. Živí se peckami z třešní, a velkými semeny stromů (bukvice). V zimě slétává z korun k zemi kde sbírá semena, nebo létá na krmítka pro slunečnici.




  Špaček obecný
  Samec je černý a lesklý, samička hnědá kropenatá. Má dlouhý zobák. Do zahrady se nechá snadno nalákat vhodnými budkami. Mimo období hnízdění se špačci pohybují ve velkých hejnech. Živí se různými plody a malým hmyzem. Jsou postrachem zahrad, kde rostou např. třešňe, višně, nebo drobné ovoce. Na zimu migrují n jih Evropy, když jsou mírné zimy stává se že od nás neodlétají a přesunují se pouze do velkých měst nebo teplejších oblastí republiky. Vyznačují se tím, že na jaře přilétají velice brzo (třeba ještě na sníh) a na podzim zase velice pozdě odlétají (také když už leží sníh).

... smeček Špačka obecného ...


... hejno samiček Špačka obecného ...

... a takhle se pase hejno na zahradě ...
  Kos černý
  Kos má žlutý nos, a paní kosová ne ;) Navíc je kos sytě černě zbarven a samička je hnědá a nenápadná. Je rozšířený téměř do všech biotopů a je velmi hojný. Živí se žížalami, různým hmyzem, ale i plody. Zpívá za ranního rozbřezku. Každý kos má trochu odlišnou píseň, ale vždy je výrazná a krásná. V zimě má raději na krmítku jablko nežli semena.

... samec Kosa černého ...

... samice Kosa černého ...

  Drozd brávník
  Velký a silný drozd s výrazně kropenatou hrudí. Obývá světlé jehličnaté lesy, nebo i lesoparky či velké, vzrostlé zahrady. Na jaře sbírá žížaly, brouky a hmyzí larvy, v létě a na podzim zase drobné plody a jmelí.Zpívá velice podobně jako kos, ale ne tak rozmanitě.



  Strakapoud velký
  Kontrastně černobíle zbarvený s velkými bílými pruhy na ramenou a nápadným červeným ocáskem (někdy je červené peří i na zátylku). Hnízdí v dutinách, které vytesává v zetlelých stromech. Živí se larvami brouků a motýlů, které nachází ve dřevě (doktor stromů), bobulemi, plody stromů a semeny. Někdy krade i vajíčka a mláďata z cizích hnízd. Strakapoudů velkých je mnoho, protože jsou nenároční na stravu. Žijí i na území měst a nejsou tak plaší jako ostatní datlovití.




  Žluna zelená
  Krásný, velký, zelený druh datla s červenou čepičkou. Obývá otevřené a světlé krajiny, má ráda remízky. Při hledání potravy hopsá po zemi, krmí se převážně mravenci, které loví na svůj až 10 cm dlouhý, lepkavý jazyk. Ohrožují ji jedy proti hmyzu používané v ovocnářství.



... dospělá žluna s mládětem ...



  Sojka obecná
  Červenohnědá s typicky světlemodře pruhovanými pírky na křídlech. Hpjně se vyskytuje ve všech lesích, má ráda duby a od pozdního léta sbírá žludy. Do svého pružného volete může nasbírat až 10 žaludů najednou. Schovává je do ěr v zemi, které pečlivě zakrývá listím a mechem.



... fotky jsou pořízené v Botanické zahradě přírodovědecké fakulty UK (Praha na Slupi) ...   

  Straka obecná
  Černobílá s modře hrajícími pery na křídlech a dlouhým ocasem. Žije na loukách a polích s křovisky a vysokými stromy. Stále častěji je vidět ve městech kde má dostatek potravy. Je všežravec.


  Krkavec velký
  Silný krkavcovitý pták velikosti káněte lesního. Hnízdí v lesích i na skalních stěnách v horách nebo na pobřeží. Živí se převážně savci, v první řadě mršinami v další nemocnými a malými zvířaty. Také se může živit odpaky či plody.





  Káně lesní
  Náš častý dravec. Je středně velký s rozpětím křídel 115 - 138 cm. Jeinci jsou velice rozličně zbarvení, o ostínů šeé až do ostínů hnědé. Lze ji pozorovat prakticky kdekoliv, někdy i ve městech kde jsou vysoké stromy.




  Čáp bílý
  No kdo by ho neznal. Je vzácný a chráněný, o to více jsem byla překvapená a potěšená, když jednoho krásného jarního dne k nám na pole zavítal. Živí se nejen žábami, ale i hlodavci, ještěrkami, kobylkami a žížalami.




  No a aby to nevypadalo že na naší zahradě žijí jen samí ptáci, mám pro vás pár fotografií dalších zvířat.

Jedno malé chlupaté potěšení.




Několik našich ochočených dravců ;)

... Lexa ...

... Aduša ...

... levitující Aduša ...

... Bubák ...

... Bublinka ...
Náš velký hlídač.

... Ben ...

 A párek srnců nazávěr.




  Doufám že se vám fotky líbí a že není tenhle příspěvek moc dlouhý ;) A jestli budete chtít můžete se v komentářích pochlubit s tím jaká zvířata vám chodí či létají na zahradu.

Přeji krásný den Danča Flígrová 😉



Komentáře

  1. To je paráda,
    velké díky Dančo. Prohlídla jsem si ptáky. Pořád mám - teď v zimě - nedostatky ve znalosti některých druhů - hlavně, když se něco "nového" objeví na krmítku.
    Velikou radost jsem měla před léty u dcery v Janové u Vsetína. Jedno ráno po vydatném sněžení se po
    zasněženém zábradlí balkónu přibližoval ke krmítku strakapoud. Když zjistil, že je krmítko prázdné, přistál na parapetu okna. Několikrát zobákem "zaklepal" do skla. Chápala jsem to jako reklamaci: " Co tam děláte, jak to, že jste na nás zapomněli!". Za chvíli byla provedena náprava :-) .

    Veronika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za váš komentář moc mne potěšil. Strakapoudi létají na krmítko docela často a také na sebe umějí hlasitě upozornit.

      Vymazat
  2. S manželem máme okolo našeho domu velikou zahradu, na které na několika záhonech pěstujeme zeleninu. Přední část je jen trávník, o který se stará můj manžel a velice špatně nese, pokud mu v tropických dnech tráva schne. Proto si objednal zavlažování na internetových stránkách systém zavlažování a rozestavěl si po trávníku postřikovače na zalévání.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky