Dýně Hokkaido a recepty

  V dnešním článku vás trochu seznámím s dýní Hokkaido a také se s vámi podělím o mé recepty z této dýně.

  Dýně Hokkaido je vzdálenou příbuznou tykve velkoplodé a v posledních letech velice oblíbenou zeleninou jak na pěstování tak na konzum, dá se říci, že u nás dokonce až zdomácněla, já se tomu ani moc nedivím, protože je velice dobrá a docela snadno se v našich podmínkách pěstuje. Hokkaido dýně se může používat i jako okrasná dýně, je velice dekorativní a má mnoho barevných variací, od šedé nebo modré, přes tmavě zelenou, až po sytě oranžovou. Někdy se na dýních objevují zelené či černé prohlubně, nejde však o druh dýně, ale o onemocnění na povrchu plodu, není pro člověka nijak závadné, slupka dýně je, ale hůře zpracovatelná a proto když máte oranžovou dýni hokkaido a má na sobě zelené skvrny či čáry, doporučuji ji oloupat.
  Pěstování dýně je celkem jednoduché. Dýně se pěstuje na záhonech, nebo na uleželém kompostě (tzn. alespoň rok starý). Půda pro dýni by měla být dobře vyhnojená např. koňským, uleželým hnojem, kompost již není třeba přihnojovat žádným hnojivem. Stanoviště musí být slunečné s dostatečnou zálivkou přes vegetační období, pokud nebudete dodržovat dostatečnou zálivku, může se stát, že rostlina bude plodit malé tykve a nebo nemusí plodit vůbec. Dýně můžete vysévat, nebo v případě, že máte předpěstované, koupené rostlinky, hned po ledových mužích (Pankrác, Servác, Bonifác, 12. 13. a 14. květen) a to přímo na záhon, kde pak zůstávají celý rok. Pokud ještě i po těchto dnech hrozí mrazíky, můžete s výsevem počkat ještě o týden až 14dnů max. Jestliže máte již vyklíčené, nebo vysazené rostlinky a mají přijít mrazíky, stačí je zakrýt bílou, lehkou, netkanou textílií na rostliny, nebo béžovou textilií proti mrazu, zabráníte tak omrznutí (0 - -5°C max., proti většímu mrazu už nelze rostliny moc dobře chránit, ale můžete zkusit celou rostlinu, pokud není moc velká, zakrýt třeba kartonovou krabicí). Rostliny by se měly mulčovat  a to, netkanou textilií (vždy je lepší bílá, protože odráží sluneční paprsky), nebo slámou či větší vrstvou posečené trávy (ta by však neměla obsahovat semínka rostlin, např. pampelišek, protože by se mohlo stát, že si tak celý záhon zamoříte plevelem a dýni tak můžete i udusit), zabráníte tak vysychání půdy, růstu plevele a v neposlední řadě zmírníte, nebo úplně zamezíte výskytu plísně okurkové na listech i plodech. Pokud máte na konci vegetačního období velké množství dýní, můžete je uskladnit vě větrané, tmavé a chladné místnosti v čisté přepravní bedýnce, a nebo můžete dýně zpracovat do nejrůznějších pokrmů.
Já se s vámi, o několik mých vyzkoušených receptů, ráda podělím ;)

Krémová polévka z dýně Hokkaido

  ingredience:
1 středně velká dýně Hokkaido
1 velká nebo 2 malé cibule či šalotky
1 smetana ke šlehání
1 špetka mleté skořice a badyánu
4 - 6 kousků kandovaného zázvoru
sůl a pepř na dochucení
olivový olej dle potřeby
voda nebo zeleninový vývar dle potřeby

  postup:
Na olivovém oleji orestujeme najemno nakrájenou cibuli do sklovata, poté přidáme na menší kostky nakrájenou dýni Hokkaido, kterou jsme předtím důkladně očistili a zbavili semen. Dýni chvíli restujeme na mírném ohni a poté přidáme koření a zázvor nakrájený na malé kousky. Vše zalijeme vodou nebo zeleninovým vývarem. Necháme vařit, dokud se nezačne dýně rozvářet, poté stáhneme z plotny a chvíli necháme odstát, po asi 10 min. polévku rozmixujeme tyčovým mixérem a přidáme smetanu dle chuti. Polévku můžete servírovat jak do misky tak na talíř a ozdobit třeba lžičkou smetany a kouskem kandovaného zázvoru nebo špetkou skořice. Jako přílohu můžete podávat křupavé krutonky, nebo nasucho opečený toustový chléb. Přeji ať se dílo podaří a potom už jen dobrou chuť.


... dýně, cibule a olej ...

... cibulku dosklovata ...

... dýni nakrájíme ...

... vyndáme semínka ...

... na měsíčky ...

... a na kostky ...

... osmažíme na oleji ...

... doměka ...

... přidáme zázvor a koření ...

... hotovou polévku rozmixujeme ...

... dobrou chuť ...

... tadá ...








































































































































 Pečená dýně jako příloha i hlavní jídlo

  ingredience:
1 středně vlká dýně Hokkaido
2 středně velké cibule
sůl, pepř
oregáno, tymián
olivový olej 
sýr dle chuti (já doporučuji parmazán)

  postup:
Troubu si předehřejeme na 200 - 250°C (podle typu trouby). Důkladně očistíme dýni a vykrojíme z ní semena, nakrájíme ji na malé kousky (měsíčky či kostky). Cibuli očistíme a nakrájíme ji na čtvrtinky. Připravíme si plech, který poklademe pečícím papírem, dýni a cibuli na něj rovnoměrně rozložíme a vše osolíme a opepříme. Vezmeme čerstvé či sušené bylinky a podle chuti posypeme dýni a rovnoměrně ji pokapeme olivovým olejem. Necháme péci asi 10 - 15 min dokud dýně nezměkne a nezezlátne. Dýni ještě před podáváním posypeme sýrem a necháme ho rozpustit. Podáváme jako přílohu k masu, či jako hlavní, bezmasé jídlo. Ať vám chutná.


Pečený čaj s dýní Hokkaido

  ingredience:
1 dýně Hokkaido 
pozimní ovoce - jablka, hrušky, švestky, pomeranče, rozinky (dohromay max. 1,5 kg)
šípky
0,5 - 1 kg cukru krupice
mletá skořice, badyán a 10 kousků hřebíčku

   postup:
Troubu si předehřejeme na 150 - 180°C. Dýni a ovoce pečlivě očistíme a vyndáme jadřince a semínka, vše nakrájíme na malé kousky (šípky necháme vcelku). Nakrájenou směs dáme do pekáče a prosypeme krupicovým cukrem. Vše zasypeme kořením a necháme asi 45 - 60 min péci (asi 10min před upečením přidáme nekrájené šípky). Směs pustí lahodnou šťávu a provoní dům či byt krásnou vůní. Upečenou směs i se šťávou plníme do připravených, čistých sklenic a sterilizujeme 10min, na 90°C. Pokud nebude čaj dostatečně sladký, můžete ho po uvaření ještě přisladit medem, nebo třtinovým cukrem. Dobrou chuť.

   A tady ještě pár fotografií z úrody.







Přeji krásný den, Danča Flígrová 😉

Komentáře

Oblíbené příspěvky