Voda v zahradě ...



  Voda v zahradě je její nejdůležitější součástí, protože bez vody není život. V posledních letech je však nedostatek vody, jak v podobě dešťových srážek, tak i v podobě přírodních i uměle vytvořených zásobáren vody. V zahradě je však plno možností jak si tento nedostatek vynahradit. A proto vás chci v tomto článku seznámit s některými způsoby jak si vodu uchovat i na suché dny. 

  Určitě nedoporučuji zalévat z vodovodního řadu, zaprvé kvůli tomu, že voda není pro rostliny vhodná, především jejím chemickým složením a zadruhé kvůli tomu, že ve většině měst a obcí je zalévání z vodovodu, hlavně v letních měsících, zakázané. Je ale mnoho jiných možností jak se zásobit vodou. Jednou z nich je studna nebo vrt, ze kterého můžete přečerpávat vodu do různých nádob např. do sudů a dálé s ní zalévat zahradu. Přečerpávání není nutné, ale já ho preferuji a doporučuji, jelikož voda ze studny či vrtu je studená a zejména v horkých dnech by zalévané rostliny mohli utrpět teplotní šok. Další možností je jímka nebo velká nádoba, zasazena do země, do které můžete shromažďovat dešťovou vodu a následně s ní nejen zalévat zahradu, ale třeba i splachovat záchod. Možností jsou i sudy, které se umístí pod okapy a shromažďuje se v nich dešťová voda. Je to také asi ta nejméně finančně i časově náročná možnost. Ze sudů pak lze dále zalévat konví, ale hlavně sudovým čerpdlem. Jak nádobu v zemi tak sudy určitě doporučuji  zakrýt poklopem, kvůli tomu aby se ve vodě nemnožili komáři a také proto, aby se zde neutopili nějací zahradní tvorové, nebo užitečný hmyz (jestliže nemáte poklop,vhoďte do sudu malý kus dřeva nebo polystyrénu, na který se hmyz vyšplhá, oschne a odlétné, nebo ho vyhodíte ven). Na zmiňované možnosti samozásobení vodou se mohou také čerpat dotace, které se vyplatí především při využívání jímky či velké nádoby i k jiným než zalévacím účelům. V zahradě také doporučuji mít třeba jen malinké jezírko, kvůli tomu že v ní změní samozřejmně k lepšímu její mikroflóru. Začnou se zde objevovat vážky, vodní šneci, ale i různé žáby, třeba ropucha, užitečná např. tím že loví a žere slimáky (při zakládání jezírka doporučuji přinést si do něj v nádobě trochu bahna s vodou z nějaké blízké řeky či rybníka, mikroflora jezírka se rychleji vytvoří).

... vody není nikdy dost ...
 ... 300 litr. sud se svodem z okapu a sudovým čerpadlem ...
 ... tak sem například čerpáme vodu z vrtu ...
 ... pod každým okapem musí být sud ...
 ... toto je sud u slepic ze kterého zaléváme hlavně vrbu (vpravo) a lísky u oplocení ...
  ... naše zeleninové záhony s pěti sudy, většinou stačí na zalití tak akorát ...
 ... náš vrt, schovaný ve skruži s poklopem (normálně je zde vrtové čerpadlo) ...
 ... tento rok založené jezírko ...
 ... naše, krásná, domácí Ropucha obecná ...
 ... Ropucha obecná ...
... nádherná Vážka ploská ...
... trochu jiný odstín Vážky ploské ...
 ... malá Plovatka bahenní ...
 ... velká Plovatka bahenní, vím proč se jí tak říká, protože umí plavat zespod po hladině ...

 ... a nakonec bílý leknín (květ a střed rostliny) ...

  V blízkých dnech by mělo vydatněji pršet, a proto neváhejte s pořízením alespoň malého sudu do kterého si nashromáždíte dešťovou vodu třeba na zalití truhlíků s balkónovkami.

Děkuji za pozornost Danča Flígrová 😉

Komentáře

Oblíbené příspěvky